Wij zijn al jaren verkocht aan houtverwarming. We houden van het verzamelen, drogen, zagen, klieven en drogen, de heerlijke warmte, het vlammenspel, het CO2-neutrale (ja, we hebben zelf heel wat bomen groeien), … Wanneer we aan een totaalrenovatie van een oude boerderij begonnen, kwam dan ook spontaan de vraag op of we niet wat meer konden doen met die verwarming dan alleen één kamer verwarmen. Het werd een leerrijke zoektocht met veel wikken en wegen. Het kan inderdaad: alleen is een gietijzeren kachel daar minder geschikt voor: te lage verbrandingstemperatuur en daardoor afzetting van roet op de warmtewisselaar trekt het rendement en de onderhoudsvriendelijkheid helemaal naar beneden.

De oplossing werd een finoven: zeer hoge verbrandingstemperatuur, zeer hoog rendement, schone roetarme rookgassen. Er is wel wat, maar niet heel veel over te vinden op het internet. Vandaar dragen we ons steentje bij met deze blog over de bouw, implementatie en hopelijk houden we het vol tot het posten van de resultaten van de kachel.

Advertenties

28 Reacties to “Over ons”

 1. Bert Says:

  Toevallig vond ik vandaag jullie bericht over het aankomen van jullie finoven, de dag dat ik thuis ook bezoek heb gehad van Fetze. Ik ga ook een finoven bestellen en waarschijnlijk zelf bouwen. Ik ben benieuwd hoe jullie project zal verlopen. Jullie ervaringen zullen mij zeker ook kunnen helpen. Eigenlijk zou ik iemand willen vinden die al ervaring heeft en me wat kan helpen als het zo ver is
  Ik zal ook nog 3 maanden moeten wachten voor ik er aan begin maar het vraagt sowieso toch nog heel wat voorbereiding. Bert

  • koenr Says:

   Ga je voor één met een warmtewisselaar of een zuivere finoven?
   Ik ga in elk geval proberen genoeg foto’s te nemen zodat het anderen kan helpen …

 2. Bert Says:

  Ik ga voor een zuivere finoven 32, volgende week ga ik de bestelling plaatsen. Waar woon jij ergens, ergens in Oost- of West-Vlaanderen waarschijnlijk.
  Als je het niet erg vindt zou ik wel eens willen komen kijken. Ikzelf woon in Tessenderlo, Limburg.

 3. jan duysburgh Says:

  Hallo,

  heb ook grote interesse over finoven. Gingen eerst speksteenkachel zetten maar nu lees ik her en der over finoven en zelfbouw en zou eerder naar dit overstappen, maar de vraag is waar je die dan kan kopen of bestellen?

  mvg,

  Jan

 4. jan duysburgh Says:

  ok was te snel, had beter eerste gelezen en dan gereageerd… Peter Steen dus.
  Kan je mss eens zeggen op welke grootte-orde van prijs je finoven komt (mag zonder warmtewisselaa zijn, zou die er niet inplaatsen). De speksteenkachel zou bij ons op een 15000€ komen…

  mvg,

  Jan

 5. koenr Says:

  De prijs varieert nogal afhankelijk van wat je juist wil. Tenslotte is er veel maatwerk bij (geen, één of twee bankjes, warmtemuur, bakkersoven, grote/kleine brander, warmtewisselaar, afwerking, zelfbouw/geplaatst …)
  Als je ongeveer over hetzelfde spreekt, zonder de warmtewisselaar en zelfbouw, dan denk ik dat je met de helft van je speksteenkachel wel moet toekomen. Denk er wel aan: de onze was tot nu een 75 à 80u werk en de afwerking moet er nog tegen…

 6. felicienrops Says:

  Hallo!
  Wij zijn zeer geïnteresseerd in de afloop van het verhaal, want overwegen zelf ook een finoven 24 te bouwen…Daarom enkele vraagjes: tot hoeveel graden kunnen jullie ongeveer stoken? Hoeveel m3 is de ruimte die de finoven moet verwarmen ongeveer? Zijn jullie over het algemeen tevreden? Is het de investering waard…? BEDANKT! Kristien

  • koenr Says:

   Het verhaal is nog niet af – de oven is net geleemd, de chape is net
   droog genoeg om de vloerverwarming aan te stoken, de buffertank staat
   er nog niet tussen, geen binnendeuren, geen zolderluik, … en we zijn
   nog niet verhuisd.

   Het is dus nog wat vroeg om conclusies te trekken. Ik ben de tel met
   de nummers van Tichelaar kwijt – ik zoek het op.
   Het huis zal iets meer dan 350 m³ zijn. Woensdag heb ik de finoven
   ongeveer 10u laten branden met de vloerverwarming van het hele huis er
   aan (160m²) en de temperatuur in het huis is van 8 naar 12° gegaan
   (buiten -6 en sterke wind). De watertemperatuur bleef rond de 20 a 25°
   vertrektemperatuur. De retour is gedurende de dag van 5 naar 10°
   gegaan.
   Al bij al geen indrukwekkende resultaten, maar de condities zijn
   natuurlijk niet normaal. Het houtverbruik valt erg goed mee: ik heb
   een kratje de grootte van de finoven en dat heb ik 4 keer gevuld over
   die 10u (1* een volledig kratje en dan telkens bijgevuld met een half)

 7. jan duysburgh Says:

  in navolging van onze vraag van 8/2 geleden hebben we besloten om voor de finoven te gaan. Het is de finoven 48 geworden: afmetingen LxBxH: 140x74x450 cm. Deze is sinds september afgewerkt. Deze moet dienen als enige verwarming in onze renovatie. we hebben grondig geisoleerd: 30 in dak 20 aan muren en de vloer ook (nog te doen) 20 cm. Sinds half november zitten de ramen erin en is de stook begonnen. Daar we nog enigste grote koudebruggen hebben (rond ramen enzo) is de “grote” stook nog niet begonnen en stoken we voorlopig 1 maal per dag (1 grote curverbox, volume van de stookkamer dus). Bij de huidige temperaturen (tot -6 en minder) houden we het op een 15 °. De te verwarmen opp bedraagt iets meer dan 200 m².

  • koenr Says:

   Dat is stevig geïsoleerd en een stevige brander :-). Bedankt voor het delen van je configuratie en je ervaringen. Er is echt nood aan die info.

 8. m.lageveen Says:

  Goedendag Familie,
  Wij zijn de familie Lageveen en zijn bezig om een nieuwe woning te bouwen.
  Ook wij zouden graag een finoven 24 installeren met 110 meter koperen buis om de mantel en
  aansluiting op een buffervat en vandaar uit een vloerverwarming verwarmen
  De finoven staat dan in een kamer van 60m2 wat direct verwarmt wordt de rest is nog een keer 120m2 dit zal dan via de vloerverwarming gaan.
  Wij denken dat er wel een hulp verwarming bij moet komen Bv HR ketel op gas.
  Vraag: Hoeveel m2 houdt u warm met de finoven?
  Werk het bij u volgen plan?
  Hoe zou u in totaal 180m2 warm stoken 21 graden
  en 180m2 17 graden ?
  Wij hebben met genoegen uw verhaal doorgelezen en er veel van opgestoken.
  Wachtend op uw antwoord, met vriendelijke groet Familie Lageveen.

  • koenr Says:

   Beste,

   Ik heb even gedaan over een antwoord. Ik ben zeker geen expert – maximum een ervaringsdeskundige met één ervaring :-)

   Wij houden 160 m² warm met de finoven en tot nu toe loopt het prima.
   We wonen er nog niet, maar sinds januari werkt mijn vrouw er elke dag. Haar bureel staat buiten de straling van de finoven, maar haalt met de vloerverwarming vlotjes 21°, ondanks het feit dat er geen enkele binnendeur in het huis staat.. Vandaar dat ik durf stellen dat we 160 m² warm houden.
   Die 12 m² vloerverwarming van het bureel is op dit moment de enige verwarming, buiten de finoven in de woonkamer. De woonkamer wordt ongeveer 20°, boven zal het zo een 16 a 17° zijn, denk ik (niet gemeten).
   Om dit te bereiken wordt er zo een 3 a 4 uur per dag gestookt (van aansteken tot vuur volledig gedoofd) – een 70 liter metserskruiwagen hout voor ruim 2 dagen.
   De zonnepanelen voor bijverwarming zijn nog niet aangesloten, we gebruiken ook nog geen warm water uit het systeem.
   Volgende winter ga ik proberen een iets meer accurate beschrijving van ons stookgedrag te maken – deze winter is echt bizar geweest: toen we het systeem pas opstarten (eind november), was het huis niet warmer dan 12° te krijgen, zelfs niet met 8 stookuren en een volledige kruiwagen hout per dag. Waarschijnlijk kwam dat door het water dat nog uit dekvloeren en bezetting moest verdampen. De vloerverwarming stond aan in het hele huis en de watertemperatuur was niet boven de 20° te krijgen :-). Het leek dramatisch, maar na enkele weken heeft de toestand zich genormaliseerd tot wat ik net beschreven heb.
   We hebben enkele lessen getrokken: isolatie is super belangrijk. Deze week maandag en dinsdag heeft de finoven niet gebrand en de temperatuur in het huis was 2° gedaald. Een andere les is dat je het met een finoven niet ‘eens vlug kunt warmstoken’ zoals je dat met een stalen houtkachel kunt. Het duurt wel enkele uren voor je van een koude start (als die 36u niet gebrand heeft bijvoorbeeld) van serieuze warmte-afgifte kunt spreken. Het deurtje geeft wel onmiddellijk lekkere stralingswarmte :-).

   Wat betreft de gasketel: wij hebben er voor gekozen om de sprong in het duister te wagen en alleen voor hout te gaan (er ligt trouwens geen gas). We houden nog de optie open om desgevallend na een winter kouleiden, een warmtepomp bij te plaatsen. We zijn ook nog vol verwachting van onze 1000l buffertank om de 11m² zonnecollectoren te laten meehelpen aan verwarming en warm water. Op dit moment kunnen we van de kou niet klagen – het werkt al prima zoals het is. Mocht ik in uw schoenen staan: ik zou de prijs van de gasketel – en aansluiting investeren in meer isolatie :-).

   Het capteren van de warmte uit de finoven om de vloerverwarming mee aan te sturen is een moeilijke zaak. Je moet daar heel voorzichtig mee zijn. Je kunt de finoven niet zomaar afzetten als je water 95° blijkt te zijn. Zelfs nadat die volledig uitgedoofd is, kan de temperatuur in de 200 litertank boven onze finoven gerust nog 5 a 10° stijgen als er geen warmteverbruik is. Hoe ga je het oplossen wanneer het water in je 110m buis begint te koken? Geen goede oplossing -> boel ontploft.
   Een ander probleem is de uitzetting van die buis. Als ik goed berekend heb, zou dat bij een temperatuursverschil van 80° ongeveer 14 cm moeten zijn. (16,8*10 (macht -6) meter/kelvin uitzetting per meter materiaal). Hoe ga je dat opvangen?
   Nog een probleem is het koper zelf: dat mag niet in contact komen met gips, cement of dergelijke, anders wordt het aangetast en gaat het lekken na een tijd.

   Enfin, stof genoeg tot nadenken :-)

   Vriendelijke groet,
   Koen

 9. m.lageveen Says:

  Goedendag Koen,
  Na lang wikken en wegen hebben wij gisteren een finoven 24 kernpakket bij tigchelkachels besteld in Reduzum (Friesland)
  Het zal nog wel een jaar duren voordat we hem opbouwen.
  Maar tijdens de bouw zullen we nog wel vragen hebben, en dan hopen we dat je bereid bent om die te beantwoorden.
  Voordat wij beginnen te bouwen dan lees ik jou verhaal nog eens goed door en in combinatie met hulp van de leverancier moeten wij er toch wel uitkomen.
  Ook hebben wij belangstelling hoe het met jullie finoven gaat en kan je het warm houden zonder bijverwarming?
  Met vriendelijke groet M.Lageveen.

  • koenr Says:

   Proficiat met jullie aankoop en veel succes met de opbouw! Als je vragen hebt waarvan je denkt dat ik ze kan beantwoorden, stel ze dan maar hier – misschien heeft iemand anders dan ook nog wat aan het antwoord :-). Natuurlijk ben ik geen specialist – ik heb er één en slechts één gebouwd.
   Vorige winter woonden we nog niet in het huis, maar mijn vrouw werkte hier wel al voltijds. Het huis zat nog vol bouwvocht, dus daar is ook wel wat hout naartoe gegaan, maar kou hebben we niet gehad. Deze winter zal de eerste volwaardige test zijn. Bijverwarmen kunnen we niet, want we hebben niets anders. Op dit moment verwarmen we nog niet – het huis is nog niet onder de 22°C geweest.

 10. m.lageveen Says:

  Hallo koenr,
  bedankt voor je reactie, even afwachten hoe je de winter doorkomt, maar dat zal wel lukken denk ik .
  Wij zijn nog niet zo ver,de kelder is klaar en daarop ligt de combinatie vloer RC5 (voor de gehele woning) en is ook klaar.
  Waar de finoven kom, zit een speciaal fundament .met daarin een externe aanzuiging. 2x buis 125mm, 1naar de buitengevel en met een T stuk naar de kelder en 1 naar de kelder .
  De kelder heeft ook weer ventilatie van buiten.
  Straks beginnen we met de binnenmuren op te zetten, dus je snapt wel dat we nog niet aan de finoven toe zijn.
  Als het zover is dan komen de vragen wel
  Als er nieuws is over het stookgedrag aankomende winter, dan horen wij dat graag.
  Met vriendelijke groet M.Lageveen.

 11. Valerie Says:

  Goeiemorgen,

  Ik ben gisteren op jullie blog gestoten en meteen enthousiast beginnen lezen. Want gisteren was tevens de dag dat we begonnen zijn met de opbouw tot P15 van onze finoven 24. Natuurlijk hadden wij tegen het lezen van de blog de eerste laag stenen wel al met leemblokken op de betonnen fundering gezet ipv met bakstenen… Hopelijk wordt dat dus geen probleem met vocht. Maar het betreft hier geen renovatie dus het huis is zowiezo niet zo koud en condensatie zou hopelijk niet zo’n probleem moeten zijn. Of kwam al dat water van elders? In ieder geval pluizen we sindsdien iedere foto in detail uit om wat maar kan bij te leren over de bouwtechniek. Raf komt morgen een dag helpen en deze week wordt verder aan de bouw gespendeerd, dus wie weet komen we wel met enkele praktische vraagjes af ;-)

  Nu goed, tijd om wat leemmortel te maken om een laag op de bodem te doen.

  Groeten,

  Valerie en Barry

  • koenr Says:

   Veel succes met jullie opbouw Valerie en Barry – ik vond het geweldig leuk om te doen.

   Wat het vocht betreft: dat komt gelukkig niet uit het huis, maar uit de verbranding van het hout. Daar komt voornamelijk koolstofdioxide en water bij vrij en het is dat water dat bij opstarten van de finoven op de betonplaat terecht komt. Erg grote finovens hebben zelfs een afvoer naar de riolering voor dit condensaat. Check even met Raf voor je verder gaat hoe noodzakelijk die rij bakstenen is.

   Vriendelijke groet
   Koen


 12. Goedenavond Koen
  Ik ben al jaren bezig met praten over een finoven en heb hem ook al lang thuis staan, maar nu heb ik hem afgelopen week uitgepakt en bekeken, een finoven 24 van Tigchelaar
  Heb er zin in om hem op te bouwen, vandaag heb ik een plaatje beton gestort waar de finoven op komt te staan.
  Vrijdag komt er 8mm koperbuis binnen die voor SWW op de wanden van de finoven komt.De oven ga ik omkleden met betonsteen voor dat de finoven ga plaatsen moet ik al direct een 25m1 koperbuis ophangen omdat de achterkant van de finoven tegen een binnenmuur komt zodat ik er later geen buis meer aan kan hangen.maar het blijkt nog niet zo eenvoudig te zijn , omdat koper niet over cement en kalk kan, dus zal dat beschermd moeten worden, om later lekkage te voorkomen.
  De beton muur waar de leiding tegen aankomt moet geprimerd worden,dan pas mag de koperbuis er op, dan moet de buis in de tegellijm gezet worden dan de eerste stuclaag met polyester net er opzetten, nog een keer af stucken met een polyester net.
  Weet u ook wat voor primer het best is om op beton te strijken?
  Weet u ook wat voor tegellijm ik moet gebruiken ?
  Graag hoor ik van u dan kan ik beginnen met de opbouw.
  Groet M.Lageveen.

  • koenr Says:

   Hallo Marten,
   De warmtewisselaar in onze finoven is van inox en maakt geen contact met beton of kalk – enkel (een heel klein beetje) met de leemblokken.
   Ik weet dat koper en cement best ver uit elkaar gehouden worden. Ik heb al een aantal keer door cement aangevreten koper buizen gezien. Ik zou eerlijk gezegd niet weten hoe je zo’n lange buis die volledig ingebed ligt moet beschermen. Ik vraag me af of koper wel een goed idee is.
   In onze badkamer hebben we muurverwarming in Alupex ingepleisterd in cementbeplijstering. Die buizen zijn binnen en buiten met PE gecoat en bestand tegen een permanente belasting van 90°C. Warmer dan dat moet het water echt niet worden :-)

   Veel succes met je opbouw!
   Koen


 13. Hallo Koen,

  Wij weten inmiddels hoe we de koperen leiding moeten behandelen
  Dus gaan wij er mee verder om op te bouwen.
  Enigszins heb ik nog wel twijfel en denk dat de finoven te veel warmte aan het leidingsysteem af geeft, zodat je de uitstraling van de finoven veel minder beleeft. Ik weet wel dat de confectiewarmte vanaf het deurtje er natuurlijk tijdens het stoken er wel is, maar de finoven moet wel uitstralen.
  U stookt nu een paar jaar met de finoven op sww, graag zou ik van u willen weten hoe u het ervaart, moet je bv een keer vaker stoken om meer stralingswarmte te krijgen om het sww mee te verwarmen.
  Vindt u het de moeite waard.

  graag hoor ik van u, en anderen mogen natuurlijk ook reageren.< groet M.Lageveen.

  • koenr Says:

   Hallo Marten,
   Eerlijk gezegd denk ik dat de finoven weinig warmte aan het leidingsysteem gaat afgeven. Bij goed doorstoken blijft bij ons de buitenkant altijd aanraakbaar met de blote hand, behalve boven de deur. Ik denk niet dat de buitenkant ooit meer dan 60°C wordt.
   Bij ons hangt de warmtewisselaar boven in de rookgassen, vlak boven de verbrandingskamer – de warmste plek van de kachel. Dan nog is het heel hard stoken om het water 70° te krijgen. Water heeft zeer veel energie nodig om op te warmen – ruim 4 keer meer dan leem en zelfs 4.5 keer meer dan beton.
   Omdat wij ons heel huis verwarmen en het sww met de finoven verwarmen, stoken wij vrij veel. We steken de verbrandingskamer goed vol en laten die leeg branden. Wanneer de vlammen weg zijn, vullen we de verbrandingskamer terug voor 1/3 tot de helft en laten die weer branden tot de vlammen weg zijn. Dat herhalen we 2, 3 keer naar gelang hoeveel warmte we nodig hebben en naargelang welk hout we gebruiken. Onze ervaring is dat in de winter de woonkamer op die manier soms te warm wordt. Binnenkort wordt die 15 m² groter, dus dan zou dat opgelost kunnen zijn:-).


 14. Hallo Koenr,
  Bedankt voor je uitleg.
  ik begrijp uit je verhaal dat je met één keer stoken per dag niet voldoende capaciteit hebt
  Wij hebben de buis aangeschaft en gaan het wel maken, als het resultaat niet optimaal is, dan is dat maar zo.
  Het zijn alleen de meerkosten wat je hebt, je kan het zo weer afkoppelen.Toch zijn er mensen op Ecobouwer.BE die er goede ervaring mee hebben.
  Wij bouwen nieuw en hebben een RC waarde van 5,2
  trippel glas , maar geen warmte terug win systeem en een grote woning.
  Wij willen het graag op een buffervat aansluiten, waarop ook een zonneboiler zal komen.
  Er zal nog wel een verwarming ( bijverwarming) bij moeten komen, maar graag zouden wij geen aardgas aansluiting meer willen hebben. zou dit lukken denkt u ?
  Groet M.lageveen.

  • koenr Says:

   Natuurlijk, geen probleem, maar het is toch goed om een nood-verwarming te voorzien: je bent te ziek om te stoken, op reis, toch eens een winter heel koud, …

 15. stefaan Says:

  Hallo,

  ik ken ook iemand die een klein en goedkoop lucht-water warmtepompje heeft aangesloten, voor degene die liever geen gas in huis hebben.

  Grtz,

  stefaan

 16. stefaan Says:

  Hallo Koenr,

  mag ik weten welke warmtewisselaar je boven de vuurhaard hebt gehangen? Van koper of van inox buizen? Ik ben er wel in geintresseerd., want ik denk dat de wand net iets te weing warmte geeft om voldoende warm water te produceren.

  • koenr Says:

   De warmtewisselaar is er eentje die door Tigchelaar is ontworpen. Het is een inox tank waarvan de bodem de bovenste kamer van de finoven afsluit en met daaronder een buizensysteem dat in de top van het vuur hangt, net boven de verbrandingskamer. Ik kan me niet voorstellen dat buizen in de wand genoeg warmte geven voor warm water, vermits die wand zo koud is dat je hem gewoon kunt aanraken. Na heel hard stoken, op een heel koude winterdag, zal die misschien 70°C bereiken.
   Water vraagt veel warmte om op te warmen…


 17. Wij hebben zojuist zelf een finoven kachel from scratch gebouwd en daar een filmpje van gemaakt.

  Voor mensen die het interessant vinden om te zien hoe zo’n uiterst efficiente kachel gemaakt wordt, kan dat hier bekeken worden: https://youtu.be/1dAdy2GIzsg

  Met vriendelijke groet.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: