Koude winter

09/02/2012

Uiteindelijk is de winter dan toch gekomen, samen met een hoger houtverbruik natuurlijk. De temperatuur in de woonkamer is ’s morgens rond de 21°C . Er wordt een 10-tal uur per 24 uur gestookt om dan tegen ’s avonds 23° in de woonkamer te bereiken. De rest van het huis staat nog altijd op 18°C. De badkamers krijgen ’s morgens tussen 5 en 7 een boost tot 22°C. We verbruiken nu een kruiwagen hout per dag voor woning en sanitair warm water samen.

Vorig weekend  hebben we hier 3 nachten met 6 volwassenen doorgebracht. Toen hebben we de elektrische waterverwarming bij ingeschakeld – kwestie van niet zonder warm water te vallen. Op zonnige dagen hebben we verassend veel warmte van ze zonnecollectoren, maar echt op rekenen moet je niet doen in dit seizoen.

5 Reacties to “Koude winter”

  1. jozef Says:

    ik lees dat je in koude periodes tot 10h per dag stookt. Dit lijkt mij nogal veel. is dit niet erg tijdrovend? Hoeveel kg hout kan je in 1 keer branden in je kachel?

    • koenr Says:

      Dat hangt wat af van het hout: eik is zwaarder dan populier en dus kun je met eik een veel grotere hoeveelheid energie in één keer in de kachel gooien. Ik heb nog niet gewogen wat zo een typische lading weegt. Het hangt er ook wat vanaf: bij een eerste lading kun je netjes stapelen, bij alle volgende ladingen is de kachel wat warm om netjes te vullen en moet je er ook echt voor zorgen dat je ze niet te hoog laadt: laden boven de luchtinlaten van de vuurkorf durft wat rook/roet te produceren de eerste 10 minuten na het vullen.

      Het is inderdaad zo dat je bij koude temperaturen om de één à twee uur moet navullen. Als je niets anders hebt om mee te verwarmen en er is overdag niemand thuis, dan is de enige oplossing en grotere finoven plaatsen denk ik.

      • jozef Says:

        kan je ons een idee geven van de isolatiegraad in je woning? zo kan het houtverbruik een beetje ingeschat worden.

        en kan je mij ook eens je contactgegevens bezorgen, dan kunnen we eens afspreken om de leemstenen te komen bekijken. Hoeveel vraag je voor de stenen?

      • koenr Says:

        Om een idee van de isolatiegraad te geven: de muren hebben 6 cm pur of 10 cm minerale wol, vloeren 8 cm pur, dak 27 cm minerale wol. Ramen zijn U 1,3 en 8cm houten profielen
        Oppervlakte van de woning is ongeveer 90 m² en het volume zal rond de 45O m³ schommelen. Het is een compacte woning (vierkant, gelijkvloers met zadeldak).

      • koenr Says:

        Ik heb eens gewogen: een typisch bakske weegt 6kg. voor een navulling denk ik dat we ongeveer 4 kg zullen gebruiken.
        Tijdens deze geweldige lente gebruiken we ongeveer 10 kg hout/dag.


Plaats een reactie